tisdag, november 22, 2005

En tillbaka blick från ett tidigare Jobb Del 1(Forts.)

Kapitel 1

Klockan 08,30 på morgonen en grå och kall morgon gick jag in i ett för mej okänt yrke, jag skulle på kurs i ”lapperi” dvs Trafikövervakning. Klassen består i ett 20 tal elever ,av vilka jag genast känner igen några olycksbröder från Basab.

Kursen skulle hålla på i 5 veckor på heltid, aldrig hade väl jag kunnat tro att det fanns så mycket att lära om parkering, p-böter har jag tidigare fått i massor men aldrig begripit varför. På körskolan nämndes aldrig ordet p-bot, vilket jag fick förklarat med att det är inte så konstig , det heter anmärkning och är avkriminaliserat sedan ett antal år tillbaka.
Man måste som man i detta yrke vara på sin vakt hela tiden , dels har vi våra vänner bilisterna, dels våra fiender de ”gamla” lapplisorna .

Politikerna hade några månader tidigare bestämt att det behövdes mer lapplisor,inte för att trafikövervakningen fungerade dåligt utan mer för att det behövdes mer pengar.

Jag har alltid trott att kvinnor är mer jämlika än män, att män är mer ”grisiga ” än kvinnor, jag upptäckte att jag aldrig blir för gammal för att ändra åsikt, jag trodde även att skador på liv och lem var det stora hotet från bilisterna, bilisterna kan nog i och för sig vara nog så elaka men det som förvånade mej mest var att den mesta energin lapplisorna slösade på var att snacka ,skvallra, mobba, frysa ut osv. Nu skall det sägas att det är långt ifrån alla som uppför sig som grisar, många tiger och lider i det tysta, men en förvånansvärt stor del hänger sig åt sina lustar att klanka ned på varandra.

Detta leder mej osökt in på de olika typer av p-lisor som finns och kan vara bra för bilisten att känna igen, jag kommer att berätta att det finns lika många typer av p-lisor som det finns typer av bilister, det gäller att para ihop rätt typ för rätt tillfälle.

1. Den arroganta lisan:

Uppträder gärna i flock med en ledartyp i täten.
Hon känns igen på sitt utseende , 1,60 cm lite rundlagd, perfekt stuk på uniformen ,falkögon, har även hört alla dåliga ursäkter förr, dock inga bra ursäkter de senaste 10 åren.

2. Den osäkra lisan:

Står alltid bakom ledaren, är lite osäker ,ofta kort tid i tjänst, försöker att låta som typ nr 1. Men klarar inte det själv.

3. Den elaka lisan:

Är ofta den som de andra lisorna inte heller gillar, hon har en förmåga att känna igen olika bilar och deras förare ,har man varit dum som bilist mot henne så tar hon det som en vendetta, hon glömmer aldrig, det spelar ingen roll om du köper en ny bil, hon kan konsten att koppla ihop dej med din bil.

4. Den snälle lisan:

Skulle nog ha jobbat på soc eller något liknande. Det är en äkta kurator som går omkring i blått, henne ska du vara rädd om, ser ut som en snäll tant och är en snäll tant ,hon lyssnar och förstår dina problem och accepterar att du ställt dig dumt, tar även tillbaka sin anmärkning om du gråter, hon mår ofta lika dåligt som du av att behöva fästa den anmärkningen på din bil.

5. Den snabba lisan:

Hon dyker upp från tomma intet och skriver lappar snabbare än en stenograf, ofta förekommande i korsningar och vid övergångsställen, hon går att prata med om du är snabb, dvs snabbare än hon är ,har hon inte skrivit ut lappen så kan du böna och be om ursäkt så släpper hon dej mot löfte att avlägsna dej.

6. Den noggranne lisan:

Finns överallt och är en blandning av den arrogante och den osäkra lisan, har alltid måttband och ett exemplar av de lokala trafikföreskrifterna tillgängligt ( lokala trafikföreskrifterna är lisornas bibel och borde vara bilistens också, jag kommer till den sedan). Det går att diskutera med henne om du vet vad du säger, hänvisa till nån paragraf som är lämplig.

7. Manstjuserskan som lisa:

Är en synnerligen trevlig lisa ,om du är snygg, brandman eller ambulansförare. Det kan gå att prata med henne om du har kortbyxor och snygga ben, kvinnor göre sig icke besvär.

8. Den manlige lisan:

Kan man säga är ett resultat av de kvinnliga tillsammans, han har alltid fått gå ihop med kvinnorna inom kåren, generellt är han en mycket noga person som dock oftare kommer i konflikter med bilister, dels kan många män inte med att behöva kalla en annan man för hora eller f…a, därför blir dom mer förbannade på dom , dels måste många gånger mannen inför sin fru visa vem som bestämmer. Den sista tiden med arbetslöshets siffrorna hängande över sig har många gamla ordningsvakter sökt sig till yrket, den manliga lisan blir arg när han kallas för kvinnliga könsord och där med mer represiv, dvs lappen sitter där den sitter. I övrigt går han att finna i samtliga grupper som jag tidigare räknat upp.

Bilisterna har jag märkt har en viss förmåga att själva kunna dela in sig i fack ,några fack har jag forskat i , jag kommer nu att räkna upp dej som bilist !

Du kan väl kolla vilket fack du tillhör i morgon då del nr 2 kommer.

Lev väl

Affe

All © rights reserved by affe

3 kommentarer:

Blogger Pnisse sa...

Glad över att du hittat ditt material. Underhållande och väldigt rolig läsning.
Hare bäst och publicera mera

22 november, 2005 13:40  
Blogger Margareta Hultgren sa...

Hehe, mitt i prick :-)
Fortsätt i samma stil, detta är bara sååå bra.
Maggie

22 november, 2005 15:27  
Blogger Birgit sa...

Jag är nog den snälla lisan ..jag skulle bli heltförtvivlad om någon började gråta om jag den/Det en p-bot .
Härlig beskrivning . fick mig ett gott skratt igen

22 november, 2005 19:05  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida