måndag, mars 05, 2007

Märkligheter eller??

Märkligt är det att folk går ner i vikt med fett!!

SLV är den myndighet som ser till att vi alla får nyttiga matråd.
Efter att följt doktor Annika Dalqvist kamp gällande att få ut information som kan rädda liv samt ge vissa typer av diabetes en lindring av biverkningar och ett minskat insulinintag så undrar jag och nog många med mig : Hur många står på Sockerproducenternas och läkemedelsbranschens lönelistor??

Varför envisas man med att ge råd som är baserade på 50 talets minst sagt tveksamma icke eviderade grunder??
Man hänvisar hela tiden till dessa vetenskapliga studier som defacto inte finns..

Jag har nu själv testat LCHF ( low carb high fat) sedan nyår och går fortfarande ner i vikt dock inte lika fort som i början, mina sockervärden är helt normala... Mina leder har blivit mycket bättre, dock har min Psoriasis inte blivit det.... men man kan väl inte få allt på en gång..

Det finns till och med långdistansidrottare som enbart laddar med fett då kolhydraterna inte håller för mer än runt två timmar aktiv idrott.. sedan måste det fyllas på..

Lev väl och sköt om er

Affe

2 kommentarer:

Anonymous Zepp sa...

Hej Affe.
Jag kör oxå LCHF sedan början av detta år, några kilon ner har det blivit. Men det tog ett tag innan man verkligen åt LCHF, det är svårt att komma in i ett nytt tänkande när det gäller maten!

Numera är det inga bekymmer utan det är egentligen bara att slopa bukfyllan som förr fyllde ut tallriken.

Jag funderade på din psoriasis.. har du prövat med Omega-3 tillskott? Ju mer jag läser inser jag att balansen Omega-3, Omega-6 påverkar viktiga system i kroppen. Har läst en allt mer om Eikosanoidsystemet och hur obalans i detta kan leda till olika sjukdommar typ exem, astma, psoriasis och liknande!

Fundera på hur mycket Omega-6 du får i dig med din nya kost och om du skulle kunna minska på denna Arakidonsyrabildande fettsyra och i stället öka Omega-3.

Lägger en länk till en länk som inte är min men den är bra, läs även referenserna längst ner!

Det kan inte vara fel att pröva iallafall!!?

11 november, 2007 19:07  
Anonymous Zepp sa...

Klipte ut lite information om du inte har läst det redan!?

"En dansk forskargrupp kunde på 1970-talet påvisa betydelsen av de essentiella fetterna, till exempel omega 3-fettsyror.
Forskarna upptäckte att dessa fettsyror dämpar inflammatoriska reaktioner, förebygger
blodproppar och skyddar mot olika nedbrytande sjukdomar.
Kunskapen om de nyttigare fetterna är i dag ganska allmän, men vi behöver fortfarande
äta mer omega 3-fettsyror. Varje dag måste vi få i oss de essentiella fettsyrorna linolsyra och linolensyra, eftersom de inte kan bildas i kroppen. På samma sätt som vitaminer och mineraler är dessa fettsyror livsnödvändiga för tillväxt och god hälsa.
Omega 3 hittar du förutom i naturbeteskött, även i fet fisk, exempelvis. sill, makrill, lax och sardiner, men även i kallpressad linfröolja, sojaolja, rapsolja, frön och nötter.
De fleromättade, nyttiga, fetterna delas in i omega 3- och omega 6-fettsyror och balansen dem emellan är mycket viktig för att upprätthålla kroppens friska funktioner. Under evolutionens gång har vi ätit ungefär lika mycket av dessa. Men under de senaste åren har den industriella utvecklingen bidragit till en avsevärd förändring i fettkonsumtionen. I dag bör vi få i oss tre gånger mer omega 3-, än omega 6-fettsyror. Istället äter vi 20 till 40 gånger så mycket omega 6-fettsyror. Det beror på att det finns värmepressade vegetabiliska oljor i nästan all färdigmat och halvfabrikat.
Vi behöver minska intaget av omega 6-fettsyror, som är de flesta vegetabiliska oljor utom olivolja, rapsolja och linfröolja. Omega 6-fettsyrorna förskjuter immunförsvaret
i en inflammatorisk riktning genom att de omvandlas till arakidonsyra. Detta leder bland annat till att hälsan påverkas ännu mer negativt vid stress.
Omega 3-fett är bra för:
Hjärnan och ögonen: Omega 3-fettsyror är nödvändiga för nervernas funktion och har visat sig kunna motverka utvecklingen av senil demens. De är bra för synen då näthinnan
har en hög andel essentiella fettsyror.
Lederna: Tillskott av fettsyror ger en minskning av symtomen (smärta och stelhet i lederna) hos personer
med reumatisk artrit.
Hjärtat: De förbättrar hjärtrytmen hos friska personer och kan även skydda mot hjärtklappning
och hjärtstillestånd.
Små barn: De är absolut nödvändiga för utvecklingen av hjärnan, nervsystemet och ögonen hos foster och spädbarn. Vid två års ålder utgörs mer än en femtedel av barnets hjärna av essentiella fettsyror. Brist på dessa har visat sig ha ett direkt samband med inlärningssvårigheter
och hyperaktivitet hos barn.
Huden: Omega 3-fettsyror skyddar och ger lyster åt huden, motverkar flagande hud och atopiska hudeksem, lindrar psoriasis samt skyddar mot hudcancer. Humöret: Ett underskott på omega 3-fetter är förknippat med depressiva system, vilka kan motverkas genom tillskott via kosten"

http://arkiv.krav.se/arkiv/k_markt/december2004.pdf

Fick inte med den andra länken i förra komentaren!

http://www.fatlies.net/omega3-6-eikosanoider/

11 november, 2007 19:15  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida